Pastoral

Lema del curs

 

Grups Mare Micaela

 

ONG

 

Buen pastor i oratori

 

Campanyes i events

 

icono_pastoral_lema

Lema del curs

Ens mou l’esperança

ENS MOU L’ESPERANÇA “L’esperança no falla, perquè l’amor de Déu ha sigut vessat en els nostres cors”. (Rm 5,5)

Com a Fundació Educativa Mare Micaela, continuem promovent els valors del Caràcter
Propi que donen identitat a la nostra Família HHDC. Volem continuar responent en
fidelitat al somni de Mare Micaela; «Fer de l’escola un mitjà propici per a
l’evangelització». Tenim l’oportunitat de fomentar valors com la companyonia, la
solidaritat, la bondat, el perdó, l’amor… aquests i altres més, principis essencials per a
construir la pau, la fraternitat entre nosaltres.
Som el que som per gratuïtat del Pare i per la coherència generosa de Mare Micaela, qui
va obrir el seu cor i va confiar en Ell la seua vida. Va ser Ell qui li va regalar la vocació i ella,
animada per l’Esperit, va sonar un món satisfet de tendresa i amor, «sempre pensant en
Deu…»
En aquest curs 2023-24, sota l’empara del lema “Ens mou l’esperança”, volem emprendre
camins i accions educatives que ens permeten viure l’esperança no com a mer optimisme,
sinó com a força interior que sorgeix de la trobada amb Jesús i a la llum de l’Evangeli.
Aquest lema ens convida a escoltar la realitat, a viure la vida tenint compassió amb els qui
passen moments o situacions de dificultat i a més, a tindre eixa mirada de fe que sorgeix de
l’experiència de l’encontre amb Jesús. Deixem-nos contagiar per “la cultura de l’encontre” i
actuem sent sembradors d’esperança.
Mare Micaela Grau, la nostra fundadora, va viure moguda per la fe, l’esperança i la caritat.
Ella va saber mirar més enllà de la comoditat personal i de les xicotetes seguretats. El seu
Carisma ens anima hui a obrir-nos als grans ideals dignificant la vida i portant la Bona Notícia
a “tots els qui trobem per eixos camins de Déu”.
Assumim com a repte l’estil de vida de Mare Micaela qui va viure la confiança plena en Déu,
l’entrega total, la senzillesa, l’alegria…, i que sempre es va mantenir esperançada que la
força de l’Evangeli podia canviar els cors de tots, perquè així, “moguts per l’Esperit” i
“pensant en Déu”, puguem transformar el món.
Volem viure moguts per l’Esperança, en un món on regne la tendresa, la pau, el perdó,
l’alegria, la vida… Posem la nostra mirada en Jesús, en Mare Micaela, en les nostres
germanes Beates, desitgem que en el nostre ÉSSER i FER ens guie la llum de Jesucrist i així
puguem dir amb total convicció que ENS MOU L’ESPERANÇA.

VISQUEM tots aquest lema, com un trosset del somni de Mare Micaela!

icono_pastoral_micaela

Grups Mare Micaela

Grups Mare Micaela són uns grups de fe i d’amistat en els quals els xiquets i joves del nostre col•legi, aprenen a conviure i a viure a l’estil de Jesús, tal i com ho va desitjar la nostra fundadora, Mare Micaela Grau.

Hi ha diferents etapes:
INCAM: que significa “iniciem camí” i és l’etapa per a xiquets de 3r i 4t de Primària.
EMMAR: que significa “en marxa”. En aquesta etapa es troben els xiquets de 5é i 6é de Primària.
AVANJE: que significa “avancem amb Jesús” i en ella estan els joves de 1r i 2n ESO.
JCC: que significa “joves cristians compromesos”. Aquest nivell és molt important ja que els joves passen a ser pre-monitors, és a dir, es preparen per a ser educadors col•laborant amb els monitors en les diferents activitats al llarg de tot el curs.

Actualment contem amb més de 110 alumnes que gaudeixen de les reunions setmanals en les que avancem en la nostra fe a través de jocs i dinàmiques. A més a més, en cada trimestre tenim un dia especial en el que realitzem una activitat especial:
En el 1r trimestre, fem una convivència amb els grups Mare Micaela dels altres col•legis. Envers una temàtica, fem tot tipus de jocs, rallies, gymkanes, balls, etc. en els que participem en grups que es formen barrejant-nos amb els xiquets i joves de tots els col•legis. Passem un dia molt especial i divertit!
En el 2n trimestre, tenim els happenings, una celebració al voltant d’una representació teatral en la qual tots els assistents participen, es disfressen i interpreten algun paper. Ens reunim al col•legi per la vesprada, juguem, compartim a l’hora del sopar, disfrutem de l’obra que sempre és una sorpresa, i dormim en l’escola amb sacs de dormir!
Per a acabar el curs, a finals de juny, ens n’anem d’acampada tres dies! És el resum que culmina tot un any de vivències que compartim envoltats del gran regal de Déu que és la natura.

icono_pastoral_ong

ONG

L’equip de l’ONG EFFETÁ està constituït per:
-Representant de l’entitat titular, Maite Grau
-Representant del PAS, Concha Cremades
-Representant professorat, Amparo Montagud
-Representant pastoral centre, Amparo Montoya
-Representants famílies, Dolores Villalba, Mª José Villalba, Chelo Sanchis i Pilar Grau.

El primer divendres de cada mes i tots els divendres de febrer, realitzem uns esmorzars solidaris de PA-OLI-SAL. Alguns pares i mares d’alumnes preparen els entrepans per a tot el col•legi, que es poden comprar per tan sols 1€.

També es fa un berenar solidari al trimestre, un d’ells organitzat pels alumnes de 6é de Primària que estan en els Grups Mare Micaela. Alguns membres de la comunitat educativa preparen galetes, coques, xocolate, etc. que a l’eixida d’escola per la vesprada és venut en el pati, al preu d’1€. A més s’aprofita per a vendre uniformes de segona mà.

La recaptació es divideix per a Cáritas i per a l’ONG EFFETÁ, a excepció dels esmorzars dels divendres de febrer que la recaptació es destina a MANS UNIDES.

icono_pastoral_pastor

«Buen pastor» i oratori

Fa uns anys que hem començat amb un nou projecte que ens ha captivat tant als mestres com als alumnes. Aquest projecte canvia la forma de donar la classe de Religió en les etapes d’Infantil i Primària, fent-la més pràctica i vivencial.

El Buen Pastor utilitza la metodologia de Maria Montessori que es basa en què al xiquet li agrada observar i investigar tot el que es troba al seu voltant de manera lliure i espontània. El mestre és el guia que acompanya l’alumne per tal que, a partir de la seua experiència, vaja relacionant els seus coneixements i adquirisca aprenentatges fonamentals per al seu creixement.

Per tant, el Buen Pastor elaborem amb cura i estima els materials que s’utilitzen en les presentacions dels continguts que s’adhereixen a les característiques de l’edat dels xiquets i que estan estructurats en distints nivells. D’aquesta manera tenim llibrets amb versicles de la Bíblia, figures que representen Jesús, la Verge, els apòstols i altres personatges bíblics, xicotets altars amb tots els seus elements, reproduccions dels llocs més emblemàtics de la vida de Jesús, etc. Tot el material està a l’abast dels alumnes perquè puga ser utilitzat per ells. Es pren important rellevància a l’ambient de bellesa, silenci i ordre. Es valora la feina dels xiquets ajudant-los a créixer en autonomia, confiança i esforç.

Tots els alumnes des d’Infantil fins a ESO, junt amb els professors de Religió, baixen regularment a la capella per fer oració. En aquests dies en què tot es viu de pressa, adquireix gran rellevància afavorir aquest temps d’interiorització per poder parar i reflexionar, escoltar la Paraula de Déu, parlar amb ell i donar-li gràcies. Els més menuts segueixen l’Oratori dels Xiquets Menuts i l’alumnat d’ESO realitza celebracions seguint l’estil de Taizé.

icono_pastoral_campanyas

Campanyes i events

– Comencem el curs amb un dia festiu amb què donem la benvinguda a tot l’alumnat i presentem el lema del curs escolar. El 29 de setembre, coincidint amb l’onomàstica de la fundadora de la nostra congregació, Mare Micaela, celebrem l’eucaristia d’inici de curs.

– Celebrem el 9 d’octubre començant el dia amb la benvinguda del Rei Jaume i la seua cort d’honor (mestre + alumnat de 4t ESO)i continuem amb diferents activitats que es preparen per a cadascuna de les etapes educatives, com per exemple un teatre, fira, etc., a través de les quals recordem com era la vida aquells temps i els esdeveniments històrics que es commemoren.

– El dia 20 de novembre, dia en què van morir màrtirs les germanes de la nostra congregació, Madre Ángeles i les seues 16 companyes, tenim diferents activitats lúdic-festives en les quals tot l’alumnat del col•legi es barreja per a celebrar la setmana de la fundació de l’Institut de les Germanes de la Doctrina Cristiana. D’aquesta manera es pretén conèixer millor la vida i obra de la nostra fundadora i els nostres signes d’identitat, així com donar gràcies pel testimoni de les 17 germanes beates màrtirs en una eucaristia especial.

– Col•laborem en les campanyes de recollida d’aliments que organitza Cáritas en Advent i Quaresma, a més de les campanyes del Domund i de Mans Unides.

– En temps d’Advent el nostre col•legi es vist de solidaritat i d’alegria per a esperar la vinguda de Jesús. Entre altres activitats, es realitza un concurs de targes de Nadal amb tot l’alumnat, la preparació del Betlem amb la col•laboració de l’alumnat de 4t ESO, el festival de nadales, etc.

– A finals de gener tot l’alumnat celebra el dia de la Pau i, a més, els alumnes de tercer cicle de Primària fins a 4t ESO, fem una eixida per a col•laborar amb la repoblació de les nostres muntanyes en el dia de l’arbre.

– En març, celebrem la festivitat del patró del nostre col•legi, Sant Josep, realitzant diferents activitats en les quals participa tota la comunitat educativa, des de la celebració de l’eucaristia en honor a Sant Josep, l’ofrena de flors a la Verge, l’elaboració, muntatge i crema de la nostra falleta, el passacarrer amenitzat per la nostra Xaranga HHDC, etc.

– Comencem la Quaresma amb la celebració del Dimecres de Cendra i aquesta celebració marca l’inici del temps de preparació per a la Pasqua. A través de diferents activitats realitzades en les classes de Religió i d’altres que realitzem junts tota l’escola, vivim amb intensitat aquest temps litúrgic tan important en la vida dels cristians, volem fer especial menció al Sopar Jueu.

– En el segon trimestre, els alumnes des de 5é de Primària en la classe de Religió elaboren tallers o actuacions envers un tema establert, per a preparar els encontres intercol•legials. Aquests encontres es realitzen cada any en un poble diferent on es troba situat algun dels col•legis de la nostra congregació o en els seus voltants. S’organitzen tres encontres en finalitzar el segon trimestre en els quals els alumnes del mateix cicle presenten els seus treballs, es coneixen, conviuen i gaudeixen d’una jornada en la qual comparteixen experiències.

– Com no, dediquem un mes a la Nostra Mare, el mes de maig és el mes de Maria.

– Per a celebrar l’acomiadament de tot un curs ple d’esforços i metes complides tenim l’eucaristia d’acció de gràcies, el festival de fi de curs de les etapes d’Infantil i Primària i el sopar en què ens reunim tota la comunitat educativa per a acomiadar a l’alumnat de 4t d’ESO.

– L’alumnat de 4t ESO que ho desitja, a través del programa d’Aprenentatge Servei que portem a terme en el col•legi, assisteix fora de l’horari escolar per a col•laborar amb Cáritas i realitzar un reforç escolar al nostre centre.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

¿No es legible? Cambiar el texto. captcha txt

Start typing and press Enter to search